Recenze – Freddy max, Fretka 100 | CZKP
Český klub potkanů z.s.
Czech Fancy Rat Club

Recenze – Freddy max, Fretka 100

SAVIC: Freddy max

Horakova_Foto1

Freddy max
Autor fota: Eliška Horáková

Povedlo se mi ji sehnat z druhé ruky, ovšem téměř bez známek používání (až na drobné poškození mřížky dvířek, které šlo jednoduše vyřešit), s většinou původního vybavení. S klecí jsem maximálně spokojená. Je dostatečně velká, ale zase ne tak, aby s ní drobnější žena nemohla zacházet sama. Dvířka jsou dostatečná, projde jimi i složený sputnik a dá se jimi dosáhnout (i mou krátkou rukou) všude po kleci. Ovšem i ve stropní části by dvířka potěšila. Zavírání je řešeno pojistkou, kterou snad neotevře žádný potkan.

Horakova_Foto3

Detail zavírání
Autor fota: Eliška Horáková

V originální výbavě jsou kromě tunelu, napáječky, sputnika a záchůdku ještě dvě plastová patra a schůdky. Instalace pater vyžaduje asistenci, ale je možné uchycení (v rohové části) všude po kleci a při ztrátě/rozbití šroubu patro drží i jen na třech šroubech. Je vhodné při instalaci dát patru sklon, případně provrtat dírky, aby mohla odcházet moč. Mně osobně klasická patra nevyhovují, kluci místo nich mají pevné plastové košíčky (a holky na svou sadu košíčků ještě čekají).

Malou rozteč zmiňuji jak v plusech, tak mínusech – neprotáhne se ani to nejmenší miminko, ale neumožňuje hlazení přes mříže. U některých klecí bývá problém s uchycením horní, mřížové části se dnem. Zde je uchycení opravdu pevné a bytelné. S klecí se lépe manipuluje díky „držátkům“. Zdvojené mřížky u napojení boční mříže a stropu nejspíš slouží ke zvýšení stability a pevnosti, ale znesnadňují zavěšování hamaků.

Vyšší cena může možná někoho odradit, ovšem ve výsledku se zainvestovat opravdu vyplatí.

+ -
Vybavení Cena
Malá rozteč Malá rozteč
Ošetření mříží Jedny dvířka
Pevně uchycení horní a spodní části „Zdvojené“ mříže u stropu
Zavírání dvířek s pojistkou
Lehké, vysoké dno
Úchytky pro přenos

 

INTER-ZOO: Fretka 100

Horakova_Foto7

Klec Fretka 100
Autor fota: Eliška Horáková

Tuto klec jsem před necelými čtyřmi roky pořídila jako úplně první bydlení pro své kluky. I přes méně vhodný materiál mříží slouží doteď. Byla to celkem impulzivní koupě lehce poškozené klece ve velké slevě – nechala jsem se unést poměrem cena/rozměry. Výbava klece byla skromná a dřevěná – dvě patra a dvoje schůdky.

I přesto, že mříže nejsou ničím potaženy, černají, reziví (viditelné na téměř všech fotkách) a zapáchají minimálně. Oproti klecím z např. levneklece.cz je vidět výrazný rozdíl – i v síle mříže a hlavně stabilitě konstrukce. Bohužel jsem nezjistila, z jakého materiálu mříže přesně jsou. Kvůli rozměrům se klec nejspíš nevejde do většiny van, takže je čištění mírně náročnější. Manipulace bez asistenta je také velmi obtížná. Pro samice je tato klec díky roztečí (2,5 cm) mříží nevhodná, taktéž při přidávání miminek je potřeba klec obehnat pletivem (jako je tomu aktuálně u nás).

Velkým plusem u takto velké klece jsou dvířka i ve stropě klece (foto 1). Oboje jsou dostatečně veliké na to, aby jimi prošel složený sputnik (foto 2). Zavírání je u mého kusu solidní, ale umím si představit, že se může ještě časem uvolnit (foto 3). Dno je stabilní, ze silnějšího a ne tak křehkého plastu, jako má většina jiných klecí. Nekroutí se, ani nehrozí prasknutí. Díky větší rozteči je možné pohodlně drbat obyvatele i přes mříže.

 

+ -
Rozměry Materiál mříží
Cena Manipulace
Velká rozteč Velká rozteč
Vysoké, pevné dno Vybavení
Dvoje dvířka

 


Jak citovat tento článek:

. Recenze – Freddy max, Fretka 100 czkp.cz [online].
2024 [cit. 2024-04-19]. Dostupné z http://www.czkp.cz/ja-potkan/moje-bydleni/klece/recenze-freddy-max-fretka-100/.




Český klub potkanů z.s.

Czech Fancy Rat Club

czkp@email.cz

© 2013 - 2016

Všechna práva vyhrazena

webdesign: czgrafik.cz

programování webu: Lukáš Maleček (Dr.LuckyLuke)

Reklamní lišta poskytovatele prostoru: