Potkan a používání potkaního záchůdku | CZKP
Český klub potkanů z.s.
Czech Fancy Rat Club

Potkan a používání potkaního záchůdku

Poměrně často se mezi potkanáři řeší, jak naučit potkany používat záchůdek. Jedním z hlavních důvodů, proč je dobré, aby si myšák tuto dovednost osvojil, je bezesporu delší výdrž podestýlky a menší množství nepříjemně zapáchajícího čpavku z moči. Zvlášť u skupiny více samců rozdíl poznáte opravdu výrazně. Naučit potkany používat potkaní záchůdek přitom není žádná věda, potkani jsou přece chytří už od přírody. :) V následujících bodech se pokusím prozradit naše know-how, jak naučit potkany „házet bobek“ na to správné místo.

Tento text volně navazuje na článek O podestýlkách pro potkany.

Jak vypadá potkaní záchůdek

Variant je víc. Buď může být třeba z plastové krabice od zmrzliny, do které vypálíme nebo vyvrtáme dvě dírky a drátkem krabičku připevníme k mříži klece, případne vložíme na dno, nebo si ho koupíme.

P8291427

„Home-made“ záchůdek do začátku
Autor fota: Jana Veselá

Doporučuji rozhodně ten koupený, např. od Trixie (nebo Savic, Ferplast). Plast je kvalitní, rohovým tvarem maximálně využijete prostor a praktická vyšší zadní část je ideální, aby potkan kolem sebe nerozhazoval kočkolit (a při vykonávání potřeby nemusíte kolem vytírat, když se náhodou myš překoná…). Navíc už má v rohu připravené dírky s drátkem na připevnění. Nenechte se zmást dvěma velikostmi, menší je vhodná tak maximálně pro opravdovou myšku. Potkan potřebuje ten s odvěsnami min. 25 cm.

Zdena_Gabalova_alergie

Chycen při činu…
Autor fota: Jana Veselá

Co do něj

Obyčejný bentonitový kočkolit. Cenově vychází v poměru cena/výkon dobře a koupíte ho v každém zverimexu. Dokonce už i některé drogerie mají svoje vlastní řady produktů pro zvířata. Kočkolitů je samozřejmě mnoho druhů, od klasických hnědých bentonitových, po různé minerální a silikonové, které mohou několikanásobně cenou převýšit nejlevnější verzi. Malinký product placement – my máme nejradši bílý Dein Bestes :)

Kočkolit

Kočkolit
Autor fota: Jana Veselá

Naprosto zásadní informace. Na cca 1,5 – 2 cm kočkolitu položíme malou dlažební kostku (jedna z našich je např. z rekostrukce Šilingráku, potkani ji mají nejradši, holt nezapřeme naše brněnské kořeny…) nebo jiný vhodný kámen, aby si potkan sezením v kočkolitu zbytečně nevysušoval tlapky. Poslouží i stará kameninová miska, stačí ji otočit. Z nějakého důvodu to potkany motivuje k používání záchůdku (že by značkování alá psí patník?) a navíc si i o kámen brousí drápky. POZOR – nikdy nedávejte kočkolit jako samotnou podestýlku, z výše uvedených důvodů.

P9102976

Ještě poměrně čisté provedení záchůdku
Autor fota: Jana Veselá

Mimochodem, v souvislosti s bentonitovým kočkolitem jsem se setkala s obavou, co se stane, pokud potkan kočkolit ochutná nebo dokonce sní. Jednu známou vystrašil veterinář případem psa, který si ucpal střeva po „vyluxování“ kočičího záchodu.  Upřímně, potkan není hloupý, aby ve velkém baštil „hlínu“. Když ho ochutná, zjistí, že tohle opravdu nebude to pravé na zub a víc ho jíst nebude. Pro jistotu ale používám kočkolit až od 5-6 týdnů věku mláďat (přeci jen, jsou to malí truhlíci a neustále mají potřebu něco okousávat). Mláďata se s ním proto setkají až ve společné kleci, do té doby mají v záchůdku klasickou podestýlku.

_3167533

Kámen je praktická záležitost i pro odpolední svačinu
Autor fota: Jana Veselá

Jdeme na „to“

  • Nejjednodušší je, naučit na záchůdek chodit novou potkaní smečku. Ideálně začít s dvojicí potkanů, vysledovat, kam chodí vykonávat potřebu. A na to místo dát potkaní záchůdek. Při začleňování nového mláděte prtě většinou přijme zvyky ostatních. Přesně takhle to bylo i u nás, před cca deseti lety jsem naučila používat záchůdek první potkanku a o další jsem se už nestarala.
  • Některé stanice vč. té mojí začleňují mláďata do skupiny samic cca ve dvou týdnech věku, mláďata mají možnost používání záchůdku odkoukat od „tetiček“ a maminky, do nového domova už jdou se základními návyky (kočkolit vyměním za dřevěné pelety, viz výše).
  • Potkan „prasátko“ může postupně zkazit i ostatní, aby přestali chodit na určené místo. Někdy pomůže přidat další záchůdek, jeden třeba na patro, druhý dolů na dno. Většinou se to stává u kluků, kdy je rozespalý myšák líný seběhnout v kleci až dolů a tam si zajít…
  • Specialita našich kluků je, že když panička zapomene vyčistit záchůdek (většinou po 5-7 dnech), přestanou na něj chodit. Beru to jako jistou formu trestu za svoji lenost nebo zapomnětlivost ;)

Důkaz místo slibů!

(poslední fotka je pouze pro otrlejší, speciálně pro tento článek…)

Pár slov závěrem…

Nezapomínejte, že i sebešikovnější potkaní banda nebude nikdy využívat záchůdky na 100%. Potkani nepřestanou značkovat, sem tam upustí náklad i kde je zrovna napadne… Pravidelnému kompletnímu čištění klece se zkrátka nevyhneme, interval se ale může prodloužit a hlavně v horkých dnech oceníte schopnost kočkolitu pohlcovat pachy :)


Jak citovat tento článek:

. Potkan a používání potkaního záchůdku czkp.cz [online].
2024 [cit. 2024-04-18]. Dostupné z http://www.czkp.cz/ja-potkan/moje-bydleni/potkan-a-pouzivani-potkaniho-zachudku/.




Český klub potkanů z.s.

Czech Fancy Rat Club

czkp@email.cz

© 2013 - 2016

Všechna práva vyhrazena

webdesign: czgrafik.cz

programování webu: Lukáš Maleček (Dr.LuckyLuke)

Reklamní lišta poskytovatele prostoru: